LED-valgustid tõstavad töökvaliteeti, vähendades elektriarveid poole võrra

Kui LED-valgustid tundusid tulevikutehnoloogiana ka veel viis aastat tagasi, siis tänaseks on tulevik meie õuel. Aina enam vahetavad Eesti juhtivad tööstused, tootmised ja laohooned enda valgustid välja LED-tehnoloogia vastu, kuna nende efektiivsus ja valguskvaliteet hoiavad elektrikulud üle poole võrra väiksemad, parandavad töötingimusi ja seeläbi ka töökvaliteeti.

LED ehk light emitting diode on pooljuht-dioodidel põhinev tehnoloogia, mille abil saadakse elektrienergiast kätte valgus. Mis eristab LED-valgusteid aga teistest, laiemalt tuntud valgustehnoloogiatest, on energiasääst ja tunduvalt pikem eluiga. Sellest tulenevalt säästab LED-valgusti enam kui kaks korda elektrienergiat, kui võrrelda seda eelmisel sajandil võidukäiku teinud luminofooridega. Tänapäeva mõistes juba iidsete hõõglampidega on vahe kuni kümnekordne.

Minevikust tulevikku

Tootmistes ja ladudes siiani laialdaselt kasutatavad luminofoorvalgustid on efektiivsust otsivatele ettevõtte juhtidele minevik, kuna nende madal efektiivsus, kiire läbipõlemine ja suur energiakulu mõjutavad otseselt äri kasumit. Aina enam võib näha ettevõtete lähituleviku arengukavades LED-valgustusele üleminekut, mis loob mitmeid võimalusi. Sõltuvalt hoone eripärast, saab valida sobivaima optika, valgustemperatuuri ja valgustuskvaliteedi, mis üheskoos väreluse puudumisega ei väsita töötaja silmi ja aitab parandada tööviljakust.

Sõltuvalt ööpäevasest kasutusajast tasub LED-valgustus tootmis- ning äripindadel ära juba keskmiselt ligi kahe aastaga. Viimase viie aasta jooksul toimunud hüppeline areng LED-valgustuse maailmas on toonud kaasa lisaks efektiivsuse kasvule ka valgustite hinnalanguse. Kuna turg kontrollib end vabas majandusruumis ise, on nüüdseks LED-valgustite soetushinnad ligilähedased teistel tehnoloogiatel baseeruvatega. Jääb vaid üle teha valgusarvutused vastavale hoonele, valida kvaliteetse tootja LED-valgustid ja olla tunnistajaks valgusti pikale elueale, efektiivsusele ning rahalisele säästule.

Millist valgustit valida?

Tootmishoonetele sobivad valgustuseks unikaalse disainiga lineaar-LED-valgustid, tänu millele on valgusteid lihtne paigaldada – riputades, klambritega kinnitades või siinile paigaldades. Lineaarseid valgusteid iseloomustavad väga kõrge efektiivsus (170lm/w), minimaalsed hoolduskulud ja madal energiatarbivus. Kõrgematel ladudel ja tööstushoonetel sobib kasutada tööstusvalgustit HAMK, mis on ilmastiku- ja löögikindel, töötab temperatuuridel –40 kuni +45 kraadi ja omab suurepäraseid jahutusomadusi, mis tagavad väga pika eluaea. Kõikide valgustite puhul kasutame väga kvaliteetseid Mean Well liiteseadmeid ja maailma juhtiva LED-elementide tootja CREE tooteid. Igas projektis otsime parimat efektiivsust, kiiret tasuvust ja ideaalselt valgustatud töötingimusi.